keskiviikko 28. tammikuuta 2015

15. Pohtiva teksti: Suzanne Collins - Nälkäpeli

Suzanne Collinsin kirjoittama kirja Nälkäpeli on trilogian ensimmäinen ja tyyliltään dystopia eli se sijoittuu tulevaisuuteen, jossa on yleensä tapahtunut jonkinlainen suuri mullistus nykymaailmaan nähden. Kirjan tapahtumat sijoittuvat diktatuuri Panemiin, joka on syntynyt tuhoutuneen USA:n tilalle ja maa on jaettu 13 vyöhykkeeseen ja sitä johdetaan pääkaupungista, Capitolista. 

Kirjan tapahtumat perustuvat Nälkäpeliin, joka syntyi, kun vyöhykeläiset alkoivat kapinoida Capitolin johtoa vastaan. Tämän seurauksena Capitol tuhosi kokonaan vyöhykkeen 13 ja aloitti TV-ohjelman, Nälkäpelin. Ohjelmaan valitaan jokaiselta vyöhykkeeltä tyttö ja poika tribuuteiksi, eli Nälkäpelissä kilpaileviksi henkilöiksi. Pelin aikana tribuuttien tulee tappaa toisia ja se, kuka on jäänyt viimeisenä eloon, voittaa Nälkäpelin. Tämä on vyöhykeläisille muistutus siitä, ettei Capitolia vastaan kannata taistella. Voisiko näin tapahtua oikeasti? Ja jos voisi, miten se käytännössä toteutuisi?

Sanomattakin lienee selvää, ettei nykymaailmassa tällainen peli olisi millään tavalla mahdollista. Jos jokin valtio aloittaisi Nälkäpelin kaltaisen ohjelman, puuttuisivat varmasti muut valtiot ja YK toimintaan, koska toiminta on räikeästi ihmisoikeuksien vastaista. 

Entä sitten, jos nykymaailma romahtaisi tai tapahtuisi jokin suuri mullistus, minkä seurauksena globalisaatio romahtaisi? Tilannetta on vaikea kuvitella, sillä olemme nykymaailmassa niin paljon yhteydessä eri maiden ja mantereiden välillä. Voisin kuvitella, että sellaisessa tilanteessa Panemin kaltainen valtio voisi syntyä, mutta voisiko Nälkäpeli siltikään tulla toteen? Toisaalta, ihmisluonto on ahne, vallanhaluinen ja pelkää itsensä ja asemansa tähden. Historia ole tämän jo meille todistanut. Kun ihmiset käyvät diktatuuria vastaan, ryhtyy johtajatkin toimenpiteisiin, jotka ovat olleet joskus hyvinkin raakoja. Mutta voisiko joku ihminen tai pieni ryhmä olla niin julma, että antaisi monien sukupolvien kärsiä 70 vuotta sitten olleesta kapinasta, joka kuitenkin epäonnistui? Vaikea sanoa. Ihmisluonto on yllättävä. 

Nälkäpelissä TV-ohjelma oli viihdettä Capitolissa asuville katsojille. He lyövät vetoa tribuuteista, kuin he olisivat ravihevosia, jotka kisaavat voitosta. Heille Nälkäpelin tribuutit ovat pelkkiä pelinappuloita, eikä tribuuteilla tuntunut olevan minkäänlaista ihmisarvoa. Todellisuudessa nykymaailmassa ihmisoikeuksien loukkaaminen on suuri rikos ja sen perusteella tuomitaan ihmisiä rangaistuksiin ympäri maailmaa. En pysty uskomaan, että nykyiset arvot voitaisiin noin vain sivuuttaa, tapahtuipa millainen vallankumous tahansa. Aina on kuitenkin ihmisiä, joiden harkintakyky voi sumentua vallanjanossa ja sen seurauksena on tapahtunut hirveitä asioita jopa kokonaisille kansoille. 

- Veera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti